1. Da li je kozje mlijeko dobro za pluća?

Kozje mlijeko se upotrebljava za ishranu kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanja alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća.

Osobe koje pate od akutnih respiratornih infekcija, gripe i drugih infekcija, mnogo se brže oporavljaju redovito uzimajući proizvode od kozjeg mlijeka.

Sadrži vitamine B skupine, askorbinsku kiselinu, vitamine E i D. Aktivne proteinske komponente pomažu u obnavljanju sastava krvi nakon upala (globulin, kolin, prirodni albumin i biotin).

Kod bolesti dišnog sustava potrebno je povećati unos masti i bjelančevina u prehrani. Kozji mliječni proizvodi sadrže lakše obradive masnoće i proteine, za razliku od kravljeg.

Kozje mlijeko ima i učinak detoksikacije što je važno i za pušače. Proteini u kozjem mlijeku “hvataju” štetne spojeve, neutralizirajući ih, a zatim se toksini izlučuju kroz bubrege i crijevni trakt.

Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari. Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47% više vitamina u odnosu na kravlje mlijeko, dok kalija ima 134% više.

Obiluje i mineralima kalcija i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta.

Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom željeza u krvi. U njegovim mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno djelovanje, zbog čega bi se kozje mlijeko trebalo preventivno konzumirati u odbrani od kancerogenih oboljenja.

2. Kako piti kozje mlijeko?

Prema laboratorijskim istraživanjima, kozje mlijeko može izdržati 130 stupnjeva/ 10 minuta, a da pritom ne uništi hranjive tvari. U praksi je dovoljno prokuhavanje od 5 minuta.

Prokuhavanje ili kuhanje na višim temperaturama utječe na mnoge sastavnice mlijeka, u prvom redu proteine i enzime koji se umanjuju pod utjecajem visokih temperatura, a dolazi i do uništavanja pojedinih vitamina ali i do specifičnih reakcija koje se događaju uslijed visokih temperatura. Upravo iz ovih razloga koristimo sterilizaciju ultra visokim tlakom i niskom temperaturom, čime se uništavaju štetni mikroorganizmi i čuvaju hranjive tvari, pa naše kozje mlijeko nije potrebno prokuhavati prije upotrebe.

3. Smije li se zamrznuti kozje mlijeko?

Smije. Ako se mlijeko zamrzne, rok trajanja se povećava na šest mjeseci.

 

4. Da li je kozje mlijeko opasno?

Kad ljudi kažu da je kozje mlijeko opasno po zdravlje, misle na sirovo kozje mlijeko koje može sadržati virusni krpeljni encefalitis. Ovu bolest koze mogu dobiti od ugriza krpelja.

Virus se u potpunosti ubija jedino pasterizacijom. Iako ima svoje zdravstvene prednosti, sirovo, odnosno nepasterizirano kozje mlijeko biste trebali izbjegavati!

Također, kozje mlijeko nije toksično poput kravljeg. Kravlje mlijeko u sebi često sadrži određeni udio goveđih hormona rasta ili drugih hormona za pojačanu proizvodnju mlijeka. Takvi hormoni se ne daju kozama pa nema bojazni da će mlijeko biti kontaminirano, odnosno toksično.

5. Smiju li djeca piti kozje mlijeko?

Kozji jogurt je namirnica koje pomaže ojačati imunitet kod djece. Kozji jogurt pomaže u izgradnji kostiju, pospješuje rad digestivnog trakta, a preporučuje se uzimati kao prevencija za oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka. Preventivno djeluje i protiv bubrežnih oboljenja.

Djeca školske dobi morala bi uzimati najmanje 0,25 do 0,5 litre mlijeka na dan. Najbolje je tu količinu mlijeka podijeliti na tri obroka (doručak, užina, prije spavanja). Za sve ostale količina mlijeka koja se unosi dnevno u organizam mora odgovarati dnevnim potrebama za kalcijem i biti usklađena s ostalom prehranom tijekom dana.