Zašto fermentirani kozji proizvodi – kefir i jogurt? - Kozje mlijeko

GARANTIRAMO 100% HRVATSKI PROIZVOD

  •  Isključivo koristimo mlijeko proizvedeno na našoj farmi
  • Bez upotrebe hormona, nedopuštenih antibiotika i bilo kakvog agresivnog poticaja laktacije
  • U naše proizvode ne dodaju se aditivi, boje, pojačivači okusa ili konzervansi
  • Prehrana koza vrši se isključivo ispašom na okolnim pašnjacima dalmatinske zagore, ličkim sijenom i probranim žitom bez dodataka koštanog ili ribljeg brašna ili bilo kojeg drugog aditiva
  • Sirovina za naš jogurt, kefir i sir 100% je kozje mlijeko
m
s

Zašto fermentirani kozji proizvodi – kefir i jogurt?

 

Izazov stvaranja kozjeg kefira i jogurta, potaknut je činjenicom da fermentacija kozjeg mlijeka, a bez aditiva i ostalih industrijskih postupaka, zahtijeva puno više pažnje i posvećenosti zbog kompleksnosti i sastava kozjeg mlijeka. Posebnost okusa naših fermentiranih proizvoda kefira i jogurta, svjedoči sve veći broj naših klijenata koji mu ističu jedinstveni okus, teksturu i blagost pri konzumiranju. Iznimno nas veseli da veliki broj djece prihvaćaju naše fermentirane proizvode i nakon prvog gutljaja postaju predani mali gurmani sa pozitivnim navikama uživanja u kozjem kefiru i jogurtu. „Capra domestica“ tradicionalna receptura daje upravo te mogućnosti. Posebno smo ponosni da smo to postigli bez dodataka šećera, aroma ili bilo kojih umjetnih dodataka.

Kefir se posebice povezuje kao sastavnica redovne prehrane kod dugovječnih populacija Kavkaza, Azije. Dr. Elie Metchnikoff, ruski imunolog koji je 1908. dobio Nobelovu nagradu za otkriće fagocitoze, istraživao je i objavio u svome radu „Produljenje života“ povezanost upotrebe fermentiranih mliječnih proizvoda sa kvalitetom i dugovječnosti naroda u Bugarskoj i sjevernom Kavkazu gdje je bio veliki broj stogodišnjaka u ukupnoj populaciji.

Tijekom posljednjeg desetljeća povećana je popularnost kefira kao funkcionalnog fermentiranog mliječnog proizvoda, s obzirom na njegove pozitivne učinke na zdravlje (GuzelSeydim i sur., 2011).

Upravo niz znanstvenih radova govori o blagodatima fermentacijskih bakterija koje se koriste u proizvodnji kefira i jogurta. Brižnom selekcijom i na temelju tradicijskih iskustava stvorili smo simbiozu karakteristika kozjeg mlijeka i fementacijskih mikroorganizama.

Osim što sadrži probiotičke bakterije, kefir je izvor vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina koji pomažu u jačanju našega imuniteta i zdravlja. Bogat je vitaminima B skupine te vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a također je i izvor biotina, folne i pantotenske kiseline. Kefir sadrži esencijalne aminokiseline koje tijelo, nakon konzumacije, vrlo lako apsorbira. Triptofan je jedna od aminokiselina iz kefira za koju je poznato da ima relaksirajući učinak na živčani sustav, zajedno s kalcijem i magnezijem, također prisutnima u kefiru. Ovaj napitak je dobar izvor fosfora, koji je drugi najvažniji mineral u našem tijelu, a pomaže pri apsorpciji ugljikohidrata, masti i proteina za stanični rast, održavanje i energiju (Saloff-Coste, 1996).

 

p>