Zašto fermentirani kozji proizvodi – kefir i jogurt?

Istraživanja pokazuju da je broj bakterija koje žive u čovjeku i na čovjeku 10 puta veći nego broj ljudskih stanica. U probavnom sustavu odraslog čovjeka nalazimo nekoliko kilograma bakterija, koje prema nekim izvorima sačinjavaju i do 80% našeg imuniteta. U crijevima nalazimo i velik broj živčanih stanica, koji je približno jednak broju moždanih stanica, a u crijevima se luči i 95% važnog neurotransmitera serotonina. Serotonin umiruje probavni sustav, te šalje poruke od crijeva prema mozgu. Neravnoteža bakterija koje žive u crijevima izaziva dijabetes, pretilost, autizam, psorijazu, astmu i upalna stanja crijeva poput kolitisa i Crohnove bolesti.

Možda zvuči čudno, no bakterije koje imamo u sebi utječu i na naše raspoloženje. U jednoj studiji miševi koje su hranili laktobacilima bili su manje nervozni. Taj učinak znanstvenici su pripisali upravo toj bakteriji, ona navodno potiče mozak na proizvodnju kemikalije koja ima smirujući efekt.

Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu.

Izazov stvaranja kozjeg kefira i jogurta, potaknut je činjenicom da fermentacija kozjeg mlijeka, a bez aditiva i ostalih industrijskih postupaka, zahtijeva puno više pažnje i posvećenosti zbog kompleksnosti i sastava kozjeg mlijeka. Posebnost okusa naših fermentiranih proizvoda kefira i jogurta, svjedoči sve veći broj naših klijenata koji mu ističu jedinstveni okus, teksturu i blagost pri konzumiranju. Iznimno nas veseli da veliki broj djece prihvaćaju naše fermentirane proizvode i nakon prvog gutljaja postaju predani mali gurmani sa pozitivnim navikama uživanja u kozjem kefiru i jogurtu. „Capra domestica“ tradicionalna receptura daje upravo te mogućnosti. Posebno smo ponosni da smo to postigli bez dodataka šećera, aroma ili bilo kojih umjetnih dodataka.

Kefir se posebice povezuje kao sastavnica redovne prehrane kod dugovječnih populacija Kavkaza, Azije. Dr. Elie Metchnikoff, ruski imunolog koji je 1908. dobio Nobelovu nagradu za otkriće fagocitoze, istraživao je i objavio u svome radu „Produljenje života“ povezanost upotrebe fermentiranih mliječnih proizvoda sa kvalitetom i dugovječnosti naroda u Bugarskoj i sjevernom Kavkazu gdje je bio veliki broj stogodišnjaka u ukupnoj populaciji.

Tijekom posljednjeg desetljeća povećana je popularnost kefira kao funkcionalnog fermentiranog mliječnog proizvoda, s obzirom na njegove pozitivne učinke na zdravlje (GuzelSeydim i sur., 2011).

Upravo niz znanstvenih radova govori o blagodatima fermentacijskih bakterija koje se koriste u proizvodnji kefira i jogurta. Brižnom selekcijom i na temelju tradicijskih iskustava stvorili smo simbiozu karakteristika kozjeg mlijeka i fementacijskih mikroorganizama.

Osim što sadrži probiotičke bakterije, kefir je izvor vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina koji pomažu u jačanju našega imuniteta i zdravlja. Bogat je vitaminima B skupine te vitaminom C, kalcijem i magnezijem, a također je i izvor biotina, folne i pantotenske kiseline. Kefir sadrži esencijalne aminokiseline koje tijelo, nakon konzumacije, vrlo lako apsorbira. Triptofan je jedna od aminokiselina iz kefira za koju je poznato da ima relaksirajući učinak na živčani sustav, zajedno s kalcijem i magnezijem, također prisutnima u kefiru. Ovaj napitak je dobar izvor fosfora, koji je drugi najvažniji mineral u našem tijelu, a pomaže pri apsorpciji ugljikohidrata, masti i proteina za stanični rast, održavanje i energiju (Saloff-Coste, 1996).