Suradnja s tvrtkom Puregoat

Želimo s vama podijeliti uzbudljive vijesti o našoj suradnji s Pure Goat tvrtkom, koja dijeli našu strast i posvećenost prema zdravlju kroz proizvode od eko kozjeg mlijeka.

Pure Goat Company, kao proizvođač prijelaznog mlijeka za djecu, predstavlja novu dimenziju u našoj misiji za pružanje najkvalitetnijih proizvoda iz područja kozjeg mlijeka. Ova tvrtka je rezultat suradnje dvaju stručnjaka – Franka Dekkera i Rogiera van Anholta.

Frank Dekker, s bogatim iskustvom u prehrambenoj industriji, donio je svoju strast i predanost u stvaranju proizvoda koji nudi ne samo ukus, već i vitalnost. Njegovo praktično iskustvo u nabavi i proizvodnji bilo je ključno u razvoju naših proizvoda.

Rogier van Anholt, stručnjak s doktoratom iz biologije i više od 12 godina iskustva kao istraživač/razvojnik za proizvođače dječje hrane, preuzeo je izazov stvaranja recepta za prijelazno mlijeko na bazi organskog kozjeg mlijeka. Njegova stručnost i predanost rezultirali su proizvodom koji ne samo podržava zdrav razvoj djece, već je i u skladu s našom vizijom ekološke održivosti.

S ponosom ističemo da je Pure Goat tvrtka koja slijedi našu doktrinu zdravlja kozjeg mlijeka, pridonoseći zajedno s nama stvaranju proizvoda koji nudi najbolje za vaše obitelji.

Organsko prijelazno mlijeko Pure Goat Company napravljeno je od organskog punomasnog kozjeg mlijeka i dopunjeno dodatnom količinom laktoze, suncokretovog ulja i ulja repice te DHA* na bazi algi. Dodane su uobičajene dodatne hranjive tvari kao što su željezo, vitamini i drugi minerali*. Na kraju se dodaju organska CIS vlakna iz mlijeka. Zakonski je određeno koji minimalni sastojak mora biti prisutan u prijelaznom mlijeku. Također je zakonski određeno koje se hranjive tvari mogu dodavati po želji. CIS vlakna su jedan od izbornih sastojaka. Uz CIS vlakna, sve hranjive tvari sadržane u njemu su propisane zakonom. Odlučili smo se za prijelazno mlijeko bez maltodekstrina, palminog ili drugog tropskog ulja i ribljeg ulja. * kao što je zakonski utvrđeno za svo prijelazno mlijeko

Hvala vam na vašem dugogodišnjem povjerenju. Veselimo se što ćemo s vama dijeliti ove inovacije i nastaviti zajedno graditi put prema zdravijoj budućnosti.

Majčino mlijeko je  najbolji izbor prehrane za bebe, jer sadržava mnoštvo komponenata koje imaju važnu nutritivnu i imunološku ulogu u zdravlju djeteta,  te ga zbog toga možemo nazvati  zlatnim standardom u prehrani novorođenčeta. Dojenjem majke svojim bebama osiguravaju  tekućinu, sve hranjive tvari i antitijela, a prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) majke bi trebale dojiti ako su u mogućnosti najmanje prvih 6 mjeseci. Kozje mlijeko najsličnije  je majčinom mlijeku pa je pogodno za bebe, čije ih majke ne mogu dojiti iz nekog razloga ili ne proizvode dovoljno mlijeka.

Dobrobiti konzumacije kozjeg mlijeka kod male djece

Mirela Marić
Dr. sc. Mirela Marić mag. nutricionizma iz Poliklinike Aviva navodi koje su sve blagodati konzumacije kozjeg mlijeka i kozjih proizvoda kod djece.

Manje alergenih proteina od kravljeg mlijeka

Kozje mlijeko sadrži samo tragove alergenog proteina alfa-S1 kazeina koji se nalazi u kravljem mlijeku. Ovaj protein koji izaziva alergije u kravljem mlijeku gotovo da i ne postoji u kozjem mlijeku, što znači da će beba ili malo dijete koje možda ne podnosi kravlje mlijeko vjerojatnije podnositi kozje mlijeko bez nuspojava. Međutim, i kozje i kravlje mlijeko sadrže drugu vrstu alergenog proteina, beta-laktoglobulina, zbog čega neke bebe ili mala djeca koja su alergična na kravlje mlijeko mogu biti alergična i na kozje mlijeko.

Probavljiviji protein od kravljeg mlijeka

Kozje mlijeko prirodno sadrži visok udio A2 beta-kazeina koji je strukturno usporediv s beta-kazeinom u majčinom mlijeku. Majčino mlijeko sadrži isključivo A2 beta kazein.
Kada bebe i mala djeca piju mlijeko bilo koje vrste, u želucu se stvaraju nakupine proteina ili zgrušavanje uslijed djelovanja želučane kiseline na proteine.

Što je skuta (grudice bjelančevina) mekša i manja, to je probavljivija i brže će proći kroz želudac. Bjelančevine kozjeg mlijeka stvaraju male i vrlo mekane zgrušane tvari u usporedbi s kravljim mlijekom, što ga čini lakšim za probavu i zauzvrat dovodi do manje problema s probavom. To može biti prednost za bebe i malu djecu koja puno pljuju ili imaju gastroezofagealni refluks (GER).

Više probavljivih masti od kravljeg mlijeka

Kada je riječ o probavi masti u mlijeku, sve se svodi na vrstu lanaca masnih kiselina koji se nalaze u njemu. Na primjer, masne kuglice u kozjem mlijeku lakše su probavljive jer sadrže veći udio kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina. Mlijeko s dužim lancima masnih kiselina, poput onih koje nalazimo u kravljem mlijeku, zahtjeva više rada za probavu u crijevima, a zauzvrat mu treba više vremena da prođe kroz probavni sustav.

Nešto manje laktoze od kravljeg mlijeka

Dok i kravlje i kozje mlijeko sadrže šećer laktozu, kozje mlijeko sadrži nešto manje. Moguće je da je to mala prednost za bebe i malu djecu koja ne podnose laktozu. Međutim, imajte na umu da i kozje i kravlje mlijeko sadrže laktozu, tako da bebe i mala djeca s teškom intolerancijom na laktozu možda neće moći podnijeti nijednu vrstu mlijeka.

Kozje mlijeko u prehrani djece

Znamo da je dojka najbolja kada se radi o idealnom mlijeku za bebe, ali kada to više nije moguće, formula s kozjim mlijekom može odgovarati nekim bebama bolje od tradicionalnih formula na bazi kravljeg mlijeka. Također, bebe mlađe od 12 mjeseci koje su alergične na formule na bazi kravljeg mlijeka, formule na bazi soje ili hipoalergene formule ponekad se stavljaju na formule s kozjim mlijekom, ali samo uz konzultacije s dječjim liječnikom ili pedijatrijskim nutricionistom.

Na tržištu postoje razne formule s kozjim mlijekom kao glavnim sastojkom. Te prehrambene formule imaju dodane sve potrebne vitamine i minerale te su prilagođene za daljnju podršku prirodnoj probavljivosti kozjeg mlijeka. Međutim, ovisno o receptu za adaptirano mlijeko, moguće je da ćete prehranu djeteta morati nadopuniti folnom kiselinom, vitaminom B-12 i eventualno željezom kako bi osigurali pravu ravnotežu hranjivih tvari u svakom obroku.

Jako je važno potražiti formule koje su hipoalergene ako je moguće kako bismo smanjili rizik od alergija. Također bi se trebale potražiti formule ili običnog kozjeg mlijeka koje je certificirano kao organsko i bez antibiotika, nije genetski modificirano ili sadrži hormone rasta ili druge potencijalne rizike.

Važno je provjeriti da li je kozje mlijeko pasterizirano kako bismo uništili štetne bakterije od kojih bi se beba mogla razboljeti.

Preporuke koje treba razmotriti prije uvođenja kozjeg mlijeka u prehranu djece:

1. Dob djeteta
Općenito, kod djece mlađe od godinu dana ne preporuča se uporaba proizvoda od kozjeg ili kravljeg mlijeka jer mogu izazvati nadraženost crijeva i anemiju.

2. Folna kiselina
Važno je znati da su nutritivni sastavi kravljeg i kozjeg mlijeka različiti. Kozje mlijeko sadrži manje od 10 posto folne kiseline koja se nalazi u kravljem mlijeku, što znači da će bebi ili malom djetetu trebati dodatak folne kiseline kako bi ostali zdravi.

3. Alergije
Ako beba ili malo dijete razvije alergiju na kozje mlijeko – alergija će se obično pojaviti odmah, ali može imati različite oblike.
Najčešći simptomi uključuju zviždanje, curenje nosa, kihanje, oticanje i povraćanje. Beba ili malo dijete također mogu razviti ekcem i iritaciju kože. Ozbiljniji problemi koji signaliziraju alergiju uključuju astmu, proljev, kašalj, začepljenost nosa, osip koji svrbi, suzne oči, grčeve i kolike kod malih beba. Ako beba ili malo dijete razvije bilo koji od ovih simptoma, važno je prestati piti kozje mlijeko da utvrdimo hoće li simptomi nestati i jako je važno razgovarati sa liječnikom o drugim mogućnostima mlijeka.
Međutim, ako bebe ili mala djeca imaju reakciju opasnu po život, uključujući probleme s disanjem, napadaje ili druge znakove anafilaksije, odmah je potrebno prekinuti s konzumacijom kozjeg mlijeka i pozovite hitnu pomoć.

4. Vitamini i minerali
Sadržaj vitamina i minerala u kozjem mlijeku i kravljem mlijeku prilično je sličan, iako kozje mlijeko sadrži nešto više kalcija, vitamina B6, vitamina A, kalija, niacina, bakra i antioksidansa selena. S druge strane, kravlje mlijeko sadrži više vitamina B12 i mnogo više folne kiseline.
Budući da kozje mlijeko sadrži manje od deset posto količine folne kiseline koju sadrži kravlje mlijeko, mora se nadopuniti folnom kiselinom. 

dr. sc. Mirela Marić mag. nutricionizma, Poliklinika Aviva